Senaste bredbandsinfo

Bredband i bygden

(Uppdateringar i rött) Efter att Edsbro tätort, Smara, Sättraby och Koludden fått fiber ska nu även Ununge få det, det ska vara klart i år. Återstår gör nu Sonö, Vagn, Skeninge/Dumran, Hällsätra och många utspridda fastigheter. Dessa har hittills inte varit möjliga att bygga fiber till utan stödåtgärder, men nu i år är statens PTS-stöd möjligt att söka för bredbandsaktörerna här. Dock har ett problem uppstått i och med att sämre lösningar som ex Telias FWA (fast bredband via mobilnätet) med betydligt lägre hastigheter på typ 30 mbit/s jämställs i stödet med fiber som ligger på 1000 mbit/s (1 gigabit) och som är såväl regeringens som kommunens mål. Detta gör att när nu Telia planerar för utbyggnad av sin FWA i Edsbrobygden så kan inte fiberaktörerna typ Norrtälje Energi eller IP Only söka stödet för de fastigheter som det gäller. Detta har kommunen begärt att såväl PTS som regeringen ska lösa, med ex ett EU-undantag (som vissa länder fått). Inget svar har ännu inkommit. Gissningsvis vet vi i maj hur det ska gå. 17/3-21: Nu har Telia sagt att de ej ska hindra fiberutbyggnaden (mer info här) och nu ökar chansen att alla får chans till fiber.

Hursomhelst har nu IP Only beslutat att söka PTS-stödet, och valt att göra det för Sonö samt för några andra områden runt Edsbro och Ununge. Vi har ännu inte fått specificerat vilka dessa områden gäller, men hoppas få veta det inom kort och då lägger vi till det här.

Läs i övrigt mer på vår bredbandssida.