Bibliotek

Här lägger vi löpande ut info om Edsbro bibliotek. Inläggen ligger med senaste överst.

Foto: Pexels från Pixabay

Välkommen på möte torsdag 2 maj kl 16.30 i Edsbro bibliotek. Edsbro Biblioteks Vänner (EBV) bjuder in till möte för att diskutera hur vi ska fortsätta utveckla vårt bibliotek, få fler att hitta till biblioteket och på så sätt undvika nya nedläggningshot. Meddela oss på info (snabel-a) edsbro.org om du vill komma.

Bibliotekets Vänner har hittills:
– Påverkat så att biblioteket finns kvar
– Varit med och skapat en bokcirkel
– Påverkat så att vi fått en riktig skylt för biblioteket
– Sett till att ha sommaröppet 2023 med ideella krafter
– Varit med och arrangerat flera föredrag och Bibliotekets dag
– Försökt påverka att ett skolbibliotek också ska finnas
– Påverkat att infotavla kommer upp (lär ske våren 2024)

FÖRBÄTTRING AV BIBLIOTEKETS SYNLIGHET OCH ÖPPETHÅLLANDE

Edsbro Biblioteks Vänner är en arbetsgrupp inom Framtid Edsbro och bildades i början av 2019 för att främst rädda biblioteket från nedläggning, vilket gav resultat. Sedan dess har vi bland annat arbetat för att synliggöra biblioteket bättre samt att förbättra öppethållandet. Nu har äntligen en riktig skylt satts upp av Norrtälje bibliotek och kommun på skolans fasad mot parkeringen, så att fler hittar till biblioteket. Sen behövs även en infotavla med såväl öppettider och var man hittar ingången. Den infotavlan är på gång. Vi har under sommaren 2023 ideellt sett till att ha öppet tre torsdagar så biblioteket inte ska vara stängt när Edsbrobygdens befolkning fördubblas. Detta försök håller på att utvärderas innan vi vet om det är något som fortsätter kommande somrar. En annan sak som efterfrågats är en utskriftstjänst, där man kan skicka från sin dator hemma, och sen komma förbi och hämta och swisha. Det återstår några tekniska saker att lösa innan vi vet om det blir verklighet.

BIBLIOTEKETS DAG I EDSBRO 4 MAJ 2023

Torsdag 4 maj är det Bibliotekets dag i Edsbro. Det firar vi med såväl aktiviteter för barn och ungdomar under dagen och föreläsning från Edsbroförfattare för vuxna på kvällen. Så här är programmet:
* Extraöppet för förskolan på förmiddagen.
* Bemannad öppettid som vanligt kl. 13 – 18.
* Måla stenar för barn (6 år och äldre) kl. 14.30 – 16.00. OBS! Ta gärna med egna stenar.
* Författarkväll 19 – 20.30 Edsbroborna Gabriella Wejlid och Lasse Björklund presenterar sina nyutkomna böcker.

Gabriella Wejlid föreläser om hjärnan, kreativitet och motivation och berättar om sin bok Konsten att få hjärnan att göra som du vill.
Lasse Björklund berättar om Fånga Sverige, en bok om att upptäcka och bocka av allt fantastiskt som finns i vårt land. Lasse håller också en liten frågesport om resande i Sverige.
19.00 – 19.15 Fika serveras
19.15 – 20.30 Föreläsning av Gabriella Wejlid och Lasse Björklund med anslutande frågestund, boksignering och mingel.

Varmt välkommen till Edsbro bibliotek. Adress: Skolvägen 1. Ingång på baksidan av skolan.

Se affischen här:

BIBLIOTEKETS DAG IGEN! 16 MARS 2020 – INSTÄLLT PGA CORONA-VIRUSET

Succén från i höstas gav mersmak! Nu är det dags för ett nytt Bibliotekets dag i Edsbro bibliotek! Boka in måndag 16 mars i kalendrarna. Då kommer bl a författaren och yogaläraren Tanja Dyredand kl 18 och berättar om sin nya bok “Skratta & Pausa” och på dagen blir det barnaktiviteter och även presentationer av vårens boknyheter. Program:

14.00: Pyssel och prat för ungdomar och barn och andra intresserade, ex badgeverkstad, pyssel m m
16.00: Vårens boknyheter – bibliotekarierna berättar
18.00: Tanja Dyreland, berättar utifrån sin bok ‘Skratta och pausa’.
FIKA SERVERAS med hembakat:

Se affischen här


BIBLIOTEKETS DAG I EDSBRO 28 OKTOBER 2019

Edsbro Biblioteks Vänner arrangerar tillsammans med biblioteket Bibliotekets dag måndag 28 oktober. På dagen blir det aktiviteter för barn och ungdom och på kvällen en spännande föreläsning av Joakim Langer. Däremellan blir det visning och info om bibliotekets alla funktioner och Edsbros Biblioteks Vänner presenterar sig.

Program
Kl 10.30 Sagostund för de mindre barnen (ca 3-6) år.
Kl. 14.00-16.00 För de lite äldre barnen. Pyssel i biblioteket. Gör din egen badge. Tipspromenad med fina bokpriser.
Kl. 16.00-18.00 Biblioteksvisning. Kom och få en visning av hemsidan och allt biblioteket har att erbjuda.
Kl.18.30 Presentation av Bibliotekets vänner i Edsbro. Författarframträdande: Joakim Langer berättar om sitt författarskap och sina böcker.
Biblioteket och Bibliotekets Vänner bjuder på fika. Varmt välkomna!

Måndag 28 oktober kl 10.30-19.30
Plats: Edsbro bibliotek. Fri entré.
Arrangör: Norrtälje bibliotek i samarbete med Bibliotekets Vänner Edsbro

Affisch Bibliotekets dag i Edsbro

EDSBRO BIBLIOTEK BLIR RÄDDAT!
Beslut togs 25/4-19 i Kultur & Fritidsnämnden. Mycket tack vare lokalt engagemang och protestlistor enligt nämndens ordförande. Läs NT-artikel här (kan kräva abonnemang). Den nyligen startade gruppen Bibliotekets Vänner i Edsbro har nu ett arbete att bistå biblioteket med tips på aktiviteter & andra förslag och inte minst sprida info om biblioteket. Vill du vara med så meddela här.

ÖPPET MÖTE 16 MAJ 2019.
Bibliotekets Vänner i Edsbro bjuder in till ett öppet möte för alla som vill vara med och bidra till Edsbro biblioteks utveckling. Torsdag 16 maj kl 18.30 i Edsbro skola. Varmt välkommen! Syftet med gruppen är att finnas som ett bollplank, vara en resurs, kunna komma med idéer om aktiviteter mm samt även hjälpa till med marknadsföring av biblioteket. 

Tidigare skrivet:

Framtid Edsbro har tagit dialogen med politiker och tjänstemän som velat lägga ner Edsbro bibliotek, vilket resulterat att beslutet i Kultur- och Fritidsnämnden bordlagts och att det blev ett dialogmöte 25/3-19 i Edsbro bibliotek. Läs NT-artikel om mötet. Vi har dessförinnan haft kontakt med de politiker som är inblandade och vi har även skrivit insändare i tidningar. Här kan du läsa några av insändarna i Norrtelje Tidning: (inloggning där kan krävas)

Kom på mötet måndag 25/3-19 kl 18.00 och diskutera bibliotekets framtid och rädda det från nedläggning. Se inbjudan (affisch) här.

Stärkta folk- och skolbibliotek är den rätta lösningen

Mobila bibliotek är enda lösningen för Norrtälje kommun

Edsbroprotester mot nedläggning av biblioteket: “Vi vill se ett bättre …

Lägg inte ner biblioteken i Edsbro och Rånäs

Visst handlar det om nedläggning av biblioteken

Här kommer vi även att lägga ut vad Framtid Edsbro har för förslag kring biblioteket, och resultatet av dialogmötet.